Gaat LEF Europees? En wat komt er allemaal kijken bij verkiezingsdeelname?

Op 6 juni 2024 zijn er Europese Verkiezingen. Moet LEF deelnemen om de Europese politiek te verjongen? We vroegen het ons af en zetten wat cijfers op een rijtje.

Deelname aan de Europese verkiezingen is relatief makkelijk. Het papierwerk valt mee. Nederland telt als één kieskring (in tegenstelling tot de waterschapsverkiezingen, de Provinciale Statenverkiezingen en de Tweede Kamerverkiezingen, waar sprake is van 21, 12 en 20 kieskringen. Daardoor zijn er slechts 30 handtekeningen nodig (beter bekend als ondersteuningsverklaringen, of OSV’s) en hoeven deelnemende partijen maar één kandidatenlijst in te leveren. Appeltje eitje, zou je zeggen.

Voldoende gekwalificeerde kandidaten vinden met Europese kennis van zaken is echter best een uitdaging. Er moet een functieprofiel voor kandidaten worden opgesteld, actief geworven met een campagne, sollicitatiegesprekken plaatsvinden, een lijstvolgorde worden bepaald met een charismatische lijsttrekker voorop, en die moet via een Algemene Leden Vergadering (ALV) door de leden van LEF worden goedgekeurd.

Daarnaast ligt de kiesdrempel voor een zetel in Brussel/Straatsburg relatief hoog. Het Europees parlement telt 31 zetels voor Nederland. Om daar één exemplaar van te bemachtigen moeten er ongeveer 180.000 stemmen worden gehaald (afhankelijk van de opkomst). Dat is 2,6 keer zoveel als bij de Tweede Kamerverkiezingen. En daar haalde LEF slechts 5122 stemmen, 7,4% van de benodigde 100% van één zetel. LEF zou dus (13,5 * 2,6 =) 351% meer stemmen moeten halen voor een Europese zetel.

Qua financiën is er een waarborgsom nodig van € 11.250 om mee te mogen doen en €450 om de partijnaam voor de Europese verkiezing te registreren. Dan zwijgen we nog over een campagnebudget om stunts, reclamemateriaal en zendtijd mee te kunnen betalen. Ook zijn voor een succesvolle campagne in heel Nederland vrijwilliger teams nodig die LEF posters/stickers willen plakken, een volwaardig campagneteam dat vier maanden de boel coördineert, een programmacommissie die een pakkend, mooi en onderscheidend programma schrijven en dit aanleveren en toelichten bij diverse kieswijzers, en een content commissie die mooie filmpjes schiet en edit, posts en memes maakt en nieuwsbrieven schrijft waardoor iedereen op de hoogte is van Europese standpunten, campagne activiteiten en kundige kandidaten.

Kortom, er komt heel veel kijken bij deelname aan verkiezingen. Hoewel er in Brussel zeker meer toekomstgerichte politiek nodig is, komen de deadlines van 12 maart voor partijregistratie en 23 april voor het inleveren van een kandidatenlijst net te vroeg na de enerverende Tweede Kamerverkiezingen van 22 november. De conclusie is dus dat LEF niet meedoet aan de Europese Verkiezingen, omdat de kansen op succes moeilijker zijn dan bij andere verkiezingen. En er is al weinig zendtijd en interesse voor Europa (de opkomst is van alle verkiezingen het laagst). Dus is het extra moeilijk om je als partij in de kijker te spelen.

Voor lokale en regionale verkiezingen is er echter hoop. Er zijn meer jongeren dan ooit gefrustreerd met de huidige politiek, en steeds meer mensen zoeken naar een positief, hoopgevend en ondeugend geluid. Achter de schermen maken wij ons klaar voor deelname in diverse studentensteden (wil je namens LEF op 18 maart 2026 een poging wagen in jouw gemeente, laat het ons weten)! En wie weet komen er sneller dan gedacht nieuwe landelijke verkiezingen, als de formerende partijen er niet uit komen of een nieuw kabinet valt door een crisis. LEF staat klaar om de politiek van meer verbeeldingskracht, goede oplossingen en rechtvaardigheid te voorzien. En om de nieuwe generatie te voorzien van zeggenschap en gelijkwaardigheid. Onze belangen tellen net zoveel mee als die van anderen (misschien nog meer).

Gebaseerd op het aantal geldig uitgebrachte stemmen en de opkomst bij de afgelopen zes verkiezingen. Staan er twee cijfers dan gaat het om een minimum en maximum. De Eerste Kamer wordt getrapt en gewogen verkozen door Provinciale Statenleden (589). Soms worden restzetels behaald met lagere stemmenaantallen/percentages.

Previous
Previous

7 redenen om wel en 3 redenen om niet te stemmen bij de Europese verkiezing 6 juni

Next
Next

Dank voor alle stemmen!