7 redenen om wel en 3 redenen om niet te stemmen bij de Europese verkiezing 6 juni

Tussen 6 en 9 juni vinden er Europese verkiezingen plaats. Een nieuwe lichting Europese jongeren gaat naar de stembus. Weet je nog niet of je gaat stemmen? En war het over gaat? Wij zetten op een rijtje waarom een stem uitbrengen het verschil kan maken (en waarom niet).

  1. De toon voor belangrijke kwesties, zoals klimaat, wetenschap, mensenrechten, oorlog en vrede, migratie en eerlijke concurrentie, wordt in Brussel gezet

    Europa is koploper als het gaat om klimaatambities, tech- en privacy wetgeving en voedselbeleid. Dat betekent niet dat natuur of burgers automatisch de winnaar zijn in het Europees parlement. Recent nog werd de natuurherstelwet sterk afgezwakt door de heersende fracties in het parlement (de christendemocraten, liberalen en sociaaldemocraten). Toch doet de Europese Unie haar best om klimaatneutraal te worden en moedigt lidstaten aan om zich aan verdragen te houden. Door je stem uit te brengen kan je de koers van Europa meer toekomstgericht maken.

  2. Een sterk Europa is goed voor Nederland

    Nederland is een handelsland met een open economie. Dat betekent dat we goed zijn in het verbinden van verschillende landen en diplomatie. Als één van de oprichters van de Europese Unie heeft Nederland een taak om het Europese vredesproject te waarborgen, en het begrip van mensen van verschillende culturen voor elkaar te vergroten. Daardoor ontstaat er ook meer handel en meer werkgelegenheid.

  3. Bij de verkiezingen staan er soms lokale referenda op de agenda

    Inwoners van de gemeentes Groningen en Amsterdam kunnen op 6 juni ook hun stem uitbrengen in een referendum. LEF is groot voorstander van lokale democratie. Er geldt bij deze referenda wel een opkomstplicht. Hoe meer burgers gaan stemmen, hoe eerder de lokale besturen gehouden zijn aan de uitslag van het referendum.

  4. Er hebben generaties gestreden voor kiesrecht voor gewone burgers

    Democratie is niet een gegeven. Het werkt alleen als we het samen doen en we het goed onderhouden. Dat kan alleen door burgers die zich informeren en zaken op de agenda zetten. Recent bijvoorbeeld de Klimaatoma’s die bij het Europese Hof voor Justitie gelijk kregen dat klimaatverandering hen in gevaar brengt. 6 juni is één van de momenten waarop je laagdrempelig je voorkeur kan uitspreken. Zo lever je een bijdrage aan de democratische dialoog, en blijft het systeem waarin we samen als burgers de koers bepalen behouden, en glijden we niet af naar een systeem waar één dictator of groep gelijkdenkenden alles bepalen.

  5. Door een stemwijzer in te vullen en de moeite te nemen om te stemmen, vergroot je je politieke skills

    Alles is politiek. Bepalen welk voedsel je koopt in de supermarkt, waar je naartoe op vakantie gaat, of je kleding ethisch wordt geproduceerd. De maatschappij evolueert en verkiezingen zijn een mooie gelegenheid om met anderen in gesprek te gaan. Vind jij het goed dat er een Europees leger komt? Of wil je liever geen dienstplicht zien of een gezamenlijke Europese munt? Door na te denken over deze kwesties, train je belangrijke vaardigheden. Wie weet wordt jij later ook een besluitmaker. Iedereen kan namelijk met anderen overleggen en tot overeenstemming komen. Of het nu in de vriendengroep, op de sportclub of de werkvloer is. Ook daar komen je politieke skills goed van pas, en ben jij in staat om jouw mening te geven als je het ergens niet mee eens bent.

  6. Brussel is letterlijk en figuurlijk om de hoek

    Nederland ligt super dichtbij België. Je bent er vanuit sommige gemeentes in Nederland sneller dan in Groningen. En we hebben met 31 zetels en veel belangrijke bewindspersonen een relatief zware stem in Europa. Je kan dus niet doen of het een grote-ver-van-mijn-bed-show is. En je kan in solidariteit met alle andere politieke jongeren in Europa van je laten horen. Zonder de EU bestond het uitwisselingsprogramma van Erasmus niet. En werd er waarschijnlijk minder zorgvuldig omgegaan met cultureel erfgoed. Al die projecten die met Europese subsidie en kennis tot stand komen (bijvoorbeeld een grote ondergrondse deeltjesreactor in Maastricht) zorgen ervoor dat we op een welvarend continent leven en dat jouw Europese grondrechten worden beschermd.

  7. Europa moet luisteren naar de behoeftes van jongeren (jongeren zijn in het Europees parlement ondervertegenwoordigd)

    Politiek moet een afspiegeling zijn van de bevolking. Dus ook van jongeren.

Waarom zou je 6 juni niet moeten stemmen?

  1. Democratie is in Brussel ver te zoeken

    Alle bewindspersonen (zeg maar de Europese regering) worden aangewezen en niet gekozen. Het Europees parlement mag zelf niet eens met wetsvoorstellen komen of een eigen begroting indienen. Je zou het Europees parlement een wassen neus kunnen noemen. Bovendien brengt minder dan de helft van de Europeanen hun stem uit tijdens Europese verkiezingen. Dat is niet bepaald een gunstige score. Het valt in twijfel te trekken of besluiten dan wel echt namens burgers worden genomen.

  2. Europa is teveel gericht op de interne markt (en anti-migratie)

    Je kan de Europese Unie zien als economische supermacht die zoveel mogelijk winst probeert te knijpen uit niet-Europese landen. Europa gaat veel vrijhandelsverdragen aan en laat economische belangen vaak voor mensenrechten gaan. Europa doet bijvoorbeeld weinig aan de genocide in Gaza, noch qaan de strafkampen voor Oeigoeren. Daarnaast lopen er ontzettend veel lobbyisten in Brussel rond. De Europese Rondetafel van Industriëlen en de Europese Centrale Bank, allebei eveneens ondemocratische instanties, hebben het teveel voor het zeggen. Ze voerden bijvoorbeeld de Euro in zonder instemming van alle lidstaten, investeerden miljarden in het redden van banken en pompen nog steeds miljarden in oude industrieën zoals Big Oil, Big Chemical, Big Pharma en Big Agro. Terwijl de migratiedienst van de Europese Unie, Frontex, elke dag fort Europa beschermt en vluchtelingen terug de zee op duwt of deals met Tunesië sluit, dumpen Europese landen tegen bodemprijzen voedsel in ontwikkelingslanden, waardoor de economie daar op zijn gat ligt. Zo’n exploitatief systeem hoef je als burger in geen enkele vorm mogelijk te maken. Dus ook niet via een stem.

  3. LEF is niet verkiesbaar

    Je favoriete partij, LEF, is er deze ronde niet bij. Daarom is er geen partij die voldoende overeenkomt met jouw standpunten en voel je niet die hardcore motivatie om te stemmen. We begrijpen je helemaal. Je kan ook op heel veel andere manieren impact maken in Europa. Bijvoorbeeld door te demonstreren voor een rechtvaardige wereld, met je portemonnee te stemmen of een betere wereld via een onderneming elke dag een stukje dichterbij te brengen. Democratie is een middel, niet een doel. Blijf vooral met plezier en passie (en een hart vol liefde) strijden voor jouw idealen en geef de hoop niet op. Volgende verkiezingen hopen we er weer bij te zijn!

Wist je trouwens dat in een paar Europese landen (België, Griekenland, Duitsland en Malta) jongeren vanaf 16 jaar al mogen stemmen voor het Europees parlement? Nederlandse jongeren verzochten onze minister van Binnenlandse Zaken om dat ook mogelijk te maken in Nederland, maar zij wilde de kieswet hier helaas niet voor wijzigen. LEF zal deze kwestie de komende jaren op de agenda blijven zetten.

Next
Next

Gaat LEF Europees? En wat komt er allemaal kijken bij verkiezingsdeelname?