LEF in gesprek met…. dame van plezier en auteur Jorma Bos

Voor veel mensen is seks een taboe. Niet voor LEF. Want seks is geweldig, gezond en mag gevierd worden. Daarom gingen we in gesprek met Jorma Bos, actief met haar eenmansbedrijf Echte Knuffels. Hoe is het om sekswerker te zijn en wat kan er beter? Een korte samenvatting van het gesprek en daaronder een leuke winactie voor een gesigneerd exemplaar van Jorma’s Boek ‘Echte Knuffels’.

  1. Wat kunnen we doen om het leven makkelijker te maken voor sekswerkers?

    Sekswerkers moeten ook thuis mensen kunnen ontvangen. Waarom kan een schoonheidsspecialist of een kapper wel thuis werken maar ik niet? Ik vertel er ook in mijn boek over dat er plotseling 9 gemeente ambtenaren voor de deur stonden voor controle. Terwijl ik in een behoefte voorzie net als andere dienstverleners. Daar zouden ook gewoon vergunningen voor kunnen worden verleend, zoals bij de horeca. Voor sommige vrouwen is het een probleem om een bankrekening te openen met dit beroep. Voor mij was dat geen probleem omdat mijn bedrijf Echte Knuffels heet maar ik ken genoeg verhalen van mensen die geweigerd worden. Dat kan een stuk beter en inclusiever.

  2. Is het werk of is het plezier?

    Ik heb van mijn hobby mijn beroep gemaakt. Ik heb verder geen relatie dus kan al mijn liefde en gevoel kwijt in mijn "werk" en hoe fijn is dat! Maar mensen onderschatten wel eens hoeveel werk er komt kijken bij het maken van afspraken. De helft van de mannen die een afspraak maakt blijkt achteraf toch niet zo heel serieus.... Daarom vraag ik alle mannen om eerst een aanbetaling te doen.

  3. Je staat ook in contact met het Prostitutie Informatie Centrum (PIC) en de vakbond voor sekswerkers PROUD. Wat moet er volgens jou gebeuren met de rosse buurt en het geplande erotische centrum?

    Ik zit aan tafel bij de gemeente tijdens de onderhandelingen als één van de sekswerkers. Verder is het wallengebied niet mijn werkgebied maar vind als Amsterdammer dat het wallengebied niet mag verdwijnen. Ik weet ook dat veel dames die daar werken niet op een erotisch centrum zitten te wachten. We worden gehoord maar niet echt serieus genomen. De projectontwikkelaars en de eigenaren van de panden hebben het meest te zeggen, wat natuurlijk de omgekeerde wereld is. Want hun belang is veel geld verdienen aan vastgoed. Als dames dan een raam gaan huren, wat denk je dat er dan gebeurt met de prijs? De wallen moeten blijven. Sluit het af voor bepaald publiek. Ouders met een buggy hebben daar niets te zoeken.

  4. Wat vind jij dat er moet veranderen in Amsterdam?

    De vertrutting moet stoppen en mensen moeten gewoon Nederlands kunnen spreken in de winkels en restaurants in de binnenstad. Ik kan bij wijze van spreken geen appeltaart bestellen als ik met mijn moeder ga winkelen. Voor de jongere generatie maakt dat niet uit; iedereen praat Engels. Ik uiteraard ook maar ik stoor me er mateloos aan. Vooral ook voor de oudere generatie is het wel een ding, dat je in je eigen taal raar wordt aan gekeken door het personeel... Daarnaast is er teveel gentrificatie gaande. In Amsterdam Noord doen de woningbouw coöperaties veel te weinig aan onderhoud en isolatie. Sommige naoorlogse huizen hebben ze nog nooit gerenoveerd. Ze moeten gewoon hun werk doen en leefbare woningen aanbieden.

  5. Je hebt een boek geschreven over je ervaringen ‘Echte Knuffels’, waarom moeten mensen je boek lezen?

    Het is een inkijkje in mijn leven en werk en volgens mij neemt het veel stigma's weg. Ik hoor van lezers dat het heel vlot en met humor geschreven is en moeilijk weg te leggen door de korte verhalen. Ik vind dat sekswerkers duidelijk in een maatschappelijke behoefte voorzien. We nemen spanning weg en we geven liefde. Door dit boek te schrijven hoop ik wat vooroordelen over ons werk weg te nemen en onze behoeftes duidelijker te maken.

Onder lezers van dit artikel verloot LEF twee gesigneerd exemplaren van Jorma’s boek. Reageer door een mailtje te sturen naar info@lef.nl en daarin te vermelden in welk café onderstaande interview en video is opgenomen.

Previous
Previous

LEF opent tijdelijk park voor de buurt in Amsterdam

Next
Next

10 redenen vóór een basisinkomen